Tools - templates - artikelen

In mijn boek Superkrachten deel ik in de bijlage allerlei technieken die je helpen om resultaten te behalen. Op deze pagina vind je de daarbij behorende tools en templates. En je vindt er artikelen en gratis cursussen.

Webinar 4 februari: Invloed op eigenaarschap bij medewerkers

 • In welke context nemen medewerkers eigenaarschap?
 • Wat doe je als je ziet dat medewerkers vastzitten in negatieve patronen?
 • Waar ligt jouw invloed als leidinggevende

Na dit webinar begrijp je beter waarom medewerkers soms geen eigenaarschap nemen en wat jij daaraan kunt doen. In de sessie ervaar je dat je veel meer invloed hebt op het gedrag van anderen dan je misschien wel ooit voor mogelijk hield.

Schrijf je in voor dit gratis webinar

Vicieuze cirkel

Wil jij ontdekken hoe jij een rol speelt in het gedrag van anderen? Durf je in de spiegel te kijken en zien hoe je onbewust het tegenovergestelde veroorzaakt van wat je eigenlijk wilt?

Download de selfie opdracht uit mijn boek Superkrachten en breng in kaart hoe jouw vicieuze cirkel werkt én hoe je deze kunt doorbreken.

Selfieopdracht

Druk met verkeerde dingen

Krijg overzicht in het oplossen van een specifiek probleem met de logicaboom, zodat medewerkers de juiste acties ondernemen en allemaal dezelfde focus hebben.

De logicaboom helpt om:

 • snel en gestructureerd goede ideeën te verzamelen;
 • prioriteiten te stellen;
 • verantwoordelijkheden toe te wijzen;
 • doelgericht te werken;
 • overeenstemming te krijgen.
Logicaboom

Verspil je tijd niet

Leidinggevenden en medewerkers zijn vaak veel tijd kwijt aan ellelange gesprekken die nergens toe leiden.

Bepaal samen met medewerkers hun doelen en laat ze vervolgens zélf reflecteren in hoeverre het hen lukt om die doelen te bereiken. Met het reflectiedocument heb je een makkelijke tool die medewerkers kunnen gebruiken voor die reflectie.

Zo doen medewerkers het denkwerk zelf, voordat ze met jou in gesprek gaan. Jullie komen daardoor snel tot de kern en resultaten worden behaald.

Reflectiedocument

Afspraak = afspraak

Hoe vaak zit jij in een overleg waarbij wordt gezegd: 'daar hadden we in het vorige overleg toch iets over afgesproken?' Waarna iedereen elkaar vragend aankijkt.

Of het is wel duidelijk wie, welke actie zou uitvoeren, maar niemand weet meer waarom...

Voorkom onduidelijke, vage afspraken met deze actie- en besluitenlijst.

Actie- en besluitenlijst

Eerst denken, dan pas doen 

Hoewel je graag wilt dat mensen in actie komen als er problemen zijn, is het verstandig om eerst even stil te staan. Vraag je samen met anderen af: in hoeverre is dit een probleem dat echt NU opgelost moet worden? En: hoe komt het dat we dit probleem hebben

Door eerst stil te staan bij de aard en oorzaak van een probleem, kom je vaak tot veel effectievere oplossingen. Deze A3-methode is daarbij zéér bruikbaar. 

A3-methode

Behaal resultaten met superkrachten

Leer hoe jij van medewerkers superkrachten maakt!

Ik schrijf regelmatig artikelen en maak video's die jou helpen om eigenaarschap bij medewerkers te creëren.

Zorg dat je niks mist en schrijf je in!

Je kunt je altijd uitschrijven door op 'uitschrijven' te klikken.

Betere besluiten en meer eigenaarschap

Hoewel veel leidinggevenden de expertise in hun organisatie volledig willen benutten, nemen zij vaak besluiten zonder input van medewerkers. En dat is zo zonde!
In dit artikel lees je hoe je structureel input van medewerkers organiseert.

Lees meer

Gelukkige medewerkers en meer winst

Ben je benieuwd hoe je voor gelukkige medewerkers en meer winst kunt zorgen? Lees dat dit artikel.

Lees meer

Betrokkenheid medewerkers vergroten

Uit onderzoek blijkt dat 85% van de beroepsbevolking werkt zonder daar blij van te worden. Toen ik dat las, werd ik heel verdrietig. Lees in dit artikel wat je kunt doen om de betrokkenheid van medewerkers te vergroten.

Lees meer

Eigenaarschap bij de medewerker

Voelt het soms als trekken en sleuren om iets voor elkaar te krijgen met de mensen waaraan je leiding geeft? Of heb je een ondersteunende functie en denk je dat er niets meer gebeurt als jij de motor niet blijft aanzwengelen? Lees hoe je eigenaarschap bij medewerkers kunt creëren.

Lees meer

Tijd en rust voor leidinggevenden

Veel leidinggevenden die ik coach zijn druk-druk-druk. Ze hebben moeite om überhaupt binnen schappelijke uren hun werk af te krijgen en zien niet hoe ze daarbovenop ook nog een verandering in hun organisatie moeten bewerkstelligen. Ze willen wel eigenaarschap bij medewerkers creëren, maar in de waan van de dag gaat altijd iets anders voor en ze kunnen geen enkele taak neerleggen, want dan stort de boel in elkaar.
Lees hoe je meer rust en tijd krijgt, zodat je ruimte krijgt om eigenaarschap bij medewerkers te creëren.

Lees meer

Intrinsiek gemotiveerde medewerkers

Zijn mensen waaraan je leiding geeft niet gemotiveerd om ander gedrag te laten zien? Zijn het altijd dezelfde mensen die betrokken zijn en lukt het niet om “de middenmoot” mee te krijgen? Of doen medewerkers wel wat jij wilt, maar alleen omdat jij het zegt? Lees hoe je ervoor kunt zorgen dat medewerkers intrinsiek gemotiveerd zijn om hun werk beter, anders, te doen.

Lees meer

Lamzak op kantoor, thuis een duizendpoot

Lees waarom medewerkers privé wel initiatieven nemen en op het werk niet. En hoe jij daarin verandering kunt aanbrengen.

Lees meer

"Mijn medewerkers nemen geen verantwoordelijkheid"

Medewerkers die geen verantwoordelijkheid nemen, het is een van de grootste frustraties van leidinggevenden. De moeder van Ray Charles laat ons zien hoe je ervoor zorgt dat iemand zelf verantwoordelijkheid neemt.

Lees meer

Weerstand vervelend? Het zorgt wel voor betere besluiten.

Leidinggevenden vragen me vaak: ‘Hoe krijg ik anderen mee?’ Maar waarom moet iedereen mee? Lees in dit artikel waarom je weerstand juist moet opzoeken.

Lees meer

Organisatieveranderingen niet nóg langer laten duren?

Veranderen gaat niet van de één op de andere dag. Het is net als een autovakantie naar Zuid-Frankrijk, dat duurt ook vaak langer dan je eigenlijk wilt.

In dit artikel lees je:

 • Hoelang een gedragsverandering in organisaties gemiddeld duurt.
 • Waarom veranderingen tijd nodig hebben.
 • Wat je kunt doen waardoor het niet nóg langer duurt.
Lees meer
 

Doe gratis mee!

Vul je naam en emailadres in en je krijgt meteen een inlogcode toegestuurd.